2012-09-08

Vėjo jėgainės: blogai jaučiasi gyventojai, išsigimsta gyvūnai

2012-07-13 | Ligita LILEIKYTĖ


Mockių kaime jau dvejus metus yra pastatytas ir veikia šešių vėjo jėgainių parkas. Gyventojai pavargę nuo nuolatinio “zvimbimo”, o gyvūnai atsiveda išsigimusius jauniklius.

Vanda Grinkevičienė “Šilokarčemai” pasakojo, kad jaučia pokyčius visame kūne: tarsi badytų kas su adatom. Moteris sakė, kad augina vištų, kopia medų ir apie dešimt metų veisia triušius. Pasak Vandos, tokių apsigimimų tarp triušių nėra buvę. “Šiandien turime apie šešiasdešimt triušių. Pastaruoju metu triušukus atsiveda negyvus arba be kojyčių, be vienos ausytės ar dar su kokiais negalavimais. Vištų kiaušiniuose viščiukai išsivysto, bet išvysti dienos šviesą pavyksta vos keletui, kadangi jie neturi jėgų net kiauto pramušti.”

Greta gyvenanti Janina Rutkauskienė Lankupių kaime gyvena nuo pat gimimo. Šiuo metu ji augina apie šimtą raguočių.

“Tą naktį, kai pirmą kartą pajungė vėjo jėgaines, pamaniau, kad kokie traktoriai važinėjasi, net nuvažiavau prie fermos pažiūrėt... Šiandien kenčiam: jaučiuosi nekaip, galva svaigsta, vaikštau snūduriuodama... Krentantys šešėliai erzina net gyvulius.”

Pasak ūkininkės, veršeliai gimsta palėgę, keletą jų šeima “nurašė” savo reikmėms. ”Ant veršelių plaučių buvo susidarę guzai... Baisu. Ir dabar vieną nabagėlį auginame. Jis negali pilnai remti visų kojų, kadangi gimė su viena susukta. Ieškome priežasčių, bet peršasi mintis, kad šių gyvūnų išsigimimus kažkokiu tai būdu veikia vėjo jėgainės”, - bėdas išsakė J.Rutkauskienė.

Tame pačiame kaime gyvenanti Elena Butkevičienė kovoja ne tik su savo negalavimais. Jos vyras kovo mėnesį patyrė insultą. “Kai praėjusį savaitgalį buvo pakilęs didelis vėjas, turėjo gerti labai stiprius vaistus”, - sakė moteris. Šeima šioje vietovėje gyvena apie 40 metų ir kažkur išsikelti tikrai nenorėtų, o ir bėgt nelabai yra kur.

“Šunys vakarais kaukia, atrodo, išties kokią nelaimę prikauks. Kai pradeda veikti tos jėgainės, jie bijo, slepiasi... Kaip norėtųsi laiką atsukti atgal, kai ramybę turėjom, o šiandien iš miesto nebesinori grįžti. Užsidarau plastikinius langus ir lindime namie, kadangi tas tylus ūžesys girdisi ir dieną, ir naktį.

Iki artimiausios jėgainės yra 1 300 metrų. Prieš statant vėjo jėgaines nebuvo prašoma jokio mūsų leidimo. Pati buvau nuvykusi pas seniūną ir prašiau, kad parodytų mano ar mano artimųjų pasirašytą sutikimą... Kiek vėliau mums buvo pasiūlyta sodybą apsodinti medžiais, bet mes tenorime ramybės. Norėtume, kad mus iškeldintų, deramai įvertinę mūsų turimą turtą. O tada galėtų laisvai, be jokių trukdžių statyti tas jėgaines”, - pasakojo E.Butkevičienė.

Moteris dar pridūrė, kad netoli jėgainės, per 370 metrų, gyvena jauna šeima su mažais vaikais, jai teko pas juos svečiuotis. „Tai atrodė, kad kas galvą nori nusukti”, - sakė E.Butkevičienė.

Susivienijimas „Ne pavėjui“ kovoja už žmogaus teises

Bendruomenių susivienijimo „Ne pavėjui“ tikslai labai dideli. Nariams atsibodo pasyviai žiūrėti į tai, „kokie vėjai Lietuvoje pučia“. Jei ne pavėjui, tai neis ten, kur kas pastumia ar „papučia“. Aktyviai kovoja už žmogaus teises Lietuvoje, už galimybę gyventi visapusiškai pilnavertiškoje aplinkoje.

Šio susivienijimo įkūrėjas Remigijus Paškauskas “Šilokarčemai” sakė, kad yra daug pažeidimų. Rodydamas detalųjį planą pasakojo, kad nėra išlaikomas numatytas aukštis, jėgainės statomos be jokių sutarčių ir daug galingesnės, nei nurodyta planuose. Vyriškis pasakojo, kad Margarita Žadeikienė gyvena vos 840 metrų nuo kraštutinės vėjo jėgainės. Jau du kartus ji buvo išsikvietusi Klaipėdos sveikatos centro atstovus, kad išmatuotų triukšmą ir infragarsą. Pastarieji atvyksta tuomet, kai vėjas vos medžių lapus judina. “O protokole žymi, kad vėjo greitis buvo penki metrai… Apgaudinėja žmones, kaip įmanydami. Stato jas kaip nori, tikras chaosas vykdomas. Kažkada kreipėmės į vėjininkus, tai žadėjo monotoringus padaryti, bet tik pažadai ir liko, laukiame iki šiol”, - sakė R.Paškauskas.
Komentaras

Norėjome rajono valdžios atstovų pasiteirauti, ar buvo padarytas pažeidimas, kuomet Šilutės rajono savivaldybė patvirtino nutarimą dėl vėjo jėgainių statybų. Juk dėl to tebevyksta teismai.

Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Šarūnas Laužikas vakar šiuo klausimu atsisakė komentuoti. O rajono savivaldybės tarybos narys Arvydas Jakas telefonu „Šilokarčemai“ sakė:

“Savivaldybė tvirtina detaliuosius planus, o jie būna patikrinti Klaipėdos apskrities administracijos. Pastaroji patvirtina tik tuomet, kai visos prieš tai tikrinusios institucijos “palaimina” ir nebėra jokių kliūčių. Plačiau turėtų pakomentuoti tie, kurie tvirtina šiuos planus, galbūt Nacionalinė žemės tarnyba, statybos inspekcija, architektai. Jeigu įstatymai nėra pažeisti, tuomet yra viskas tvarkoje ir savivaldybė, remdamasi tokia žyma, be jokių kliūčių gali tokį planą patvirtinti. Kiek pamenu, šiuo atveju jokių pažeidimų nebuvo...”.

(http://www.silokarcema.lt/index?article=18058/17630/29116)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą